Συμβουλές

Τα προστατευτικά είναι απαραίτητα είτε είσαι αρχάριος είτε προχωρημένος. Τα περισσότερα ατυχήματα είναι είτε στις παλάμες που θα χρησιμοποιήσεις ασυναίσθητα όταν πέσεις ή σχισμένα γόνατα. Για κίνηση μέσα στην πόλη προτείνεται επίσης κράνος, φωτάκι την νύχτα και ρούχα έντονου χρώματος.

Αν και ο συνδυασμός πατινιών και mp3 player είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, όταν κυκλοφορείς μέσα στην πόλη δεν ακούς τα αυτοκίνητα γύρω σου. Είναι καλύτερο να ακούς μουσική μόνο μέσα σε προστατευμένα μέρη.

Ένα από τα κλασσικά λάθη που κάνουν οι αρχάριοι είναι να μην σφίγγουν γερά τα πατίνια τους. Δώσε προσοχή στην σωστή προ-ετοιμασία. Το πατίνι σου πρέπει να είναι ένα με το πόδι σου (να το ακολουθεί στις κινήσεις του) αλλά όχι σε τέτοιο επίπεδο που να σε πονάει η να μην έχει καλή κυκλοφορία το αίμα σου.

Φόρα κάλτσα ψηλή που καλύπτει όλο το πόδι. Αν το πατίνι ακουμπάει το δέρμα σου τότε γρήγορα θα σε ενοχλήσει η τριβή με την κινηση. Για τον ιδιο λόγο δεν πρέπει να φοράς πολύ λεπτή καλτσα.

Τον πρώτο μηνα το πατίνι θα σου ειναι στενό μέχρι να "ανοίξει" από την χρήση. Αν κάποια στιγμή χρειάστει να βάλεις πάτο σημαινει οτι το αγόρασες πολύ μεγάλο!

Το πρώτο ανταλλακτικό που θα χρειαστείς σε ένα πατίνι ειναι το πλαστικό από το τακάκι φρένο, εφόσον υπάρχει.

Το αμέσως επόμενο ανταλλακτικό που θα χρειαστείς ειναι ροδάκια. Τα ροδάκια σου θα καταστραφουν ακόμα πιο γρήγορα αν δεν έχεις τακάκι και φρενάρεις με Τ

Το άλλο ανταλλακτικό ειναι τα ρουλεμαν που με το χρόνο μαζεύουν σκόνη και χάνουν την απόδοση τους. Υπάρχουν πολλές απόψεις για το πως και αν καθαρίζονται τα ρουλεμαν. Πρόσεξε οτι κάποια ρουλεμαν ειναι "κλειστα" και δεν μπορουν να ανοίξουν έτσι και αλλιως.

Αν το επιτρέπει η τσέπη σου ειναι πιο αποδοτικό να αγοράσεις νέα ρουλεμαν από το να καθαρίσεις τα παλιά. Το λιπαντικό που έχουν τα καινουρια ρουλεμαν από την εταιρία τους δεν πωλείται στο εμπόριο στους καταναλωτές.

Η σωστή θέση είναι να έχεις τα πόδια ελαφρά λυγισμένα και να κοιτάς το έδαφος αρκετά μπροστά σου για αποφυγή εμποδίων. Δεν είναι σωστό να κοιτάς τα πατίνια σου συνεχώς!

Μέσα στην πόλη ανέβα στα πεζοδρόμια όταν είναι εφικτό αυτό. Να φρενάρεις σταδιακά και όχι με μια κίνηση για εντυπωσιασμό.

Δώσε ιδιαίτερη σημασία και προσοχή όταν συναντήσεις ηλικιωμένους, σκυλιά και παιδιά. Οι κινήσεις τους είναι εντελώς απρόβλεπτες. Για τα σκυλιά είναι εντελώς περιέργο θεάμα ένας άνθρωπος πάνω σε ρόδες. Η πρώτη τους αντίδραση θα είναι να σε κυνηγήσουν όπως κάνουν με τα μηχανάκια.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγεις τα αυτοκίνητα είναι να τα προσπεράσεις, με διπλή στοφή, από πίσω και να συνεχίσεις τον δρόμο σου. Εάν για οποιοδήποτε τρόπο αυτό δεν είναι εφικτό, τότε εφαρμόζουμε την τεχνική της βεντούζας : Τα πόδια ψαλίδι, λυγίζεις τα γόνατα, φέρνεις χέρια και παλάμες μπροστά. Ακουμπάς τις παλάμες στις λαμαρίνες του αυτοκινήτου βάζοντας τα πόδια και το σώμα σε πορεία παράλληλη με την πορεία του αυτοκινήτου. Διατηρείς γόνατα και χέρια λυγισμένα. Οι παλάμες ακουμπάνε και σε κατευθύνει – για λίγο – το αυτοκίνητο. Επ’ ουδενί δεν πιάνεσαι από το αυτοκίνητο. Μόλις ξαναβρείς την πορεία σου, χαιρετάς ευγενικά τον οδηγό και συνεχίζεις. Η βεντούζα είναι μιά λύση σε περίπτωση ανάγκης και δεν συνδέεται με το catching που απαγορεύεται και το οποίο αποδοκιμάζουμε.

Συντήρησε τον εξοπλισμό σου. Πρίν ξεκινήσεις έλεγξε: Οι άξονες είναι καλά σφιγμένοι; Τα ρουλεμάν σου είναι σε καλή κατάσταση; Μήπως οι ρόδες σου μήπως είναι πολύ φθαρμένες; Μήπως το φρένο σου είναι πολύ φθαρμένο; Οι δέστρες είναι γερές και καλά δεμένες; Τα κορδόνια σου είναι καλά δεμένα;

Σε περίπτωση ανάγκης πρέπει να μπορείς να αποσυναρμολογήσεις τα πατίνια σου. Πάρε μαζί σου ένα πολύκλειδο που συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα εργαλεία (κλειδιά άλεν και εξολκέας ρουλεμάν).

Σε μια μεγάλη διαδρομή οι πιο συνηθισμένες βλάβες είναι η απώλεια μιας βίδας ή του άξονα της λόγω κακού βιδώματος ή κραδασμών, το σπάσιμο ενός κακά συντηρημένου ρουλεμάν, η υπερβολική χρήση ή η απώλεια μιας ρόδας.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα ενός πατινιού inline σε σχέση με ένα πατίνι τεσσάρων ρόδων quad είναι ότι μπορεί να συνεχίσει να κυλάει με τρεις ρόδες αρκεί η ρόδα που λείπει να είναι στο κέντρο. Αν κάνεις κάτι τέτοιο βγάλε την ρόδα από το πατίνι που ΔΕΝ κάνεις το φρένο Τ. Καλό είναι να έχεις μαζί σου τουλάχιστον έναν άξονα, δυο ρουλεμάν και ενδεχομένως μία ρόδα ρεζέρβα σε πολύ μεγάλες διαδρομές.